A small terraced garden regenerated.

 


Before.

This terraced garden has been decreased in size by a recent extension with access to the garden via concrete steps.

 

 

 

The garden is made up of lawn, old paving and a screen fence that aimed to hide the rear of the neighbouring fence.

 

 

 

The garden backs onto a lane with a brick wall. At the moment the garden feels a little cramped and the only usable space is the lawn.

 

 

 

 

The first job is to tidy up the tall fence that backs onto the garden. In order to achieve a clean fence a frame is built onto the posts to provide adequate fixing points for feather edge boards that will fit to the full height of the garden.

 

 

 

 


On the opposite side a standard double side hit and miss fence is dismantled to make way for a more substantail fence in the same style.





With the fence removed, new posts are installed. These are at a greater height to provide privacy for neighbours from the raised areas to be installed. the idea is to have all borders of the garden at the same height for continuity.

 

 

 

 

Before anything else can be done we need to install the focal point for the garden. A nice concrete block. With space a premium in the garden we need to get this in now otherwise there will not be space to build it later. We are working to millimeter accuracy here as everything else radiates from this feature.

 

 

 

 

The sun sets here. We are raising this side of the garden by a foot to catch the sun and provide height difference in the garden. the wall at the end of the garden has been built up to match the fences.

 

 

 

 

The new access point provides increased width outside the doors and wraps around the planter.

 

 

 

 

The hit and miss fence is complete and a new gate installed. The extra height has been achieved using horizontal boards. Fencing timber comes in standard lenghts of 6' and 12' so to achieve the full height in vertical boards would result in a waste percentage of apr 40% and it was decided that waste won over looks.

 

 

 

 

The raised areas are topped in decking which is orientated along the axes of the garden to give the illusion of distance.

 

 

 

The ground level is completed with a central slate patio surrounded with granite gravel. The wheely bins are screened off from the garden with trellis while still being easily accessed from the house.

 

 

 

 

Posts at the end of the deck were left long to support a sleeper bench. The corner has been reserved for a small shed unfortunatly delayed by timber shortages at the supplier.

 

 

 

 

This garden was designed with a minimal palette. This helps in a small garden where multiple colours and textures crowds the space. Three main colours break up the space where two would look a little monochrome.





If we look at this picture again we can see how the colour palette works. The timber elements provide structure in and around the garden and is stained to in one colour. The white planter and back wall reflect the white of the house. The slate patio matches the roof of the house. Even the bamboo in the planter hints at more space hidden behind the fence where the same bamboo is more established. The pink hue of the gravel breaks away from the house indicating a separate space.





The deck wraps closely around the contours of house and planter for visual effect but also to minimise small fingers being tempted to squeeze in and get stuck.





The completed garden works well in the space and certainly feels more open and airy. We have lost the lawn but have a contemporary space that can be populated over time with some nice pots and plant choices.

 

The advantage of carefull planning and the use of modern garden design techniques is that all decisions can be made in advance with full knowledge of the results, as can be seen by the final design submission below, before any work has started.